Atitlán, Guiatemala

Atitlán, Guiatemala

Cesta do Guatemaly 2003 – první část Rozčarování

Do Guatemaly doporučuji jet každému, kdo má rád přírodu, veselé lidi a nebojí se dobrodružství.

Hodně lidí se ptá, kdo jsem a jak  začala cesta do Guatemaly, jak jsem našel šamany a co způsobilo tu velkou životní změnu.

Moje cesta do Guatemaly začala už rok před odjezdem.

Práci v mezinárodní společnosti a dobré místo ředitele měním za pozici učitele snowboardingu v lyžařské škole a psychicky se připravuji na prodej bytu a odjezd. Jde mi to rychle a bez problémů to vše do poloviny roku 2003 zařídím. Pro někoho možná nemožný a nepředstavitelný  krok vše zahodit je pro mne osvobozující.

Plán byl: po půl roce ve Špindlerově Mlýně  odletět do Indie. Jen destinace se později úplně a bez důvodu změnila na Guatemalu 🙂  Plán zůstal – odjet v červenci. Peníze z prodeje bytu měsíc  před odjezdem mi v příštích měsících pomohou k tomu, abych se mohl věnovat jen cestě a později i celoročnímu studiu masáží a léčení.


Po příletu do Guatemaly a po týdnu stráveném s partou izraelských studentů, kteří neustále hulili trávu balím batoh  a plánuji odlet zpět.

Tak to nemám zapotřebí, cestovat jen tak zbůhdarma koukat  na hory, které máme u nás v Krkonoších ještě hezčí. Ani představa a možnost cestovat kolem světa mne neláká.

V tu chvíli je  to pro mne jako probuzení ze sna,  zklamání. Nic jsem od cesty nečekal, ale takovou bezprizorní nudu se nedalo ustát. K tomuto pocitu určitě dopomohlo i osm let strávených v Praze ve víru obchodu na dobře placených místech, kde bylo stále co dělat a člověk byl stále v pohybu.

V den odjezdu se srážím  ve dveřích s Rachel, která mne pár dní nato naučí první masáž. Tím začíná můj život dostávat nový směr.

Rachel mne zaujala nejen  jako žena, kterou bych rád pozval na večeři, ale jako posel zprávy pro mne. V tu chvíli jsem si to vše ale stěží uvědomil. Ještě dnes, když zavřu oči mám před sebou tu chvili a po těle cítím ten pocit, který říká – sedni si a povídej s tou ženou aspoň chvíli. Zastav se.

Zůstal jsem 4 měsíce v jednom z nejkrásnějších míst této planety, u jezera Atitlan 1 561 m.n.m., ve vesnici San Pedro de Atitlan. Na romantickou večeři jsem Rachel  nikdy nepozval, příliš jsem se ostýchal a navíc jsem v ní viděl moji učitelku masáží.

U atitlánu s výhledem na činné sopky v dáli, ze kterých srší láva a v noci svítí do dálky a přímo pod sopkami Tolimán, Atitlan a San Pedro se dá změnit v životě hodně – za předpokladu, že si takové změny přejete.

U jezera Atitlán jsou navíc energie tak silné, že jakékoliv přání a upřímná prosba nabírá daleko větší sílu  a věci a změny se tím pádem dějí daleko rychleji.

A teď tedy něco o Guatemale:

Rád bych vypíchnul pár zajímavostí, jinak Vám doporučuji knihy Lonely planet, kde najdete úplně vše.

V Guatemale na západě země, kde se nalézají hory, naleznete 37 sopek.

Tím se Guatemala řadí na druhé místo na světě v počtu sopek po Indonésii, na třetím místě je Aljaška. Nejvyšší je Tajumullo 4 220 m.n.m., další ze sopek jsou také dost vysoké: Pacaya 2 400 m.n.m., Agua Fuego 3 700 m.n.m., Acatenango 3 976 m.n.m., Atitlán 3 537 m.n.m., San Pedro, Santiago, Santa Maria 3 789m.n.m., Tacana 4 093m.n.m..

Hlavním městem je Guatemala City  a dalšími velkými městy jsou Esquintla Quetzaltenango a Lago de Itzabal.

Guatemala se dělí na 7 krajů. Guate sousedí s Mexikem na severu, s El Salvadorem a Hondurasem na jihu. Můžete se koupat v Atlantiku na západě a nebo navštívit  Belize na východě u Pacifického oceánu s Karibským mořem.

Vývoj v zemi byl ovlivněn po Mayské kultuře a Španělských kolonizátorech i Německou kulturou a to hlavně ve městech.

Guatemala a Mayové

Na východě země se nachází džungle a oblast Tikalu, kde najdete velké město – 3 000 budov na 16 km čtverečních s nejvyšší pyramidou 70 m –  ve kterém vznikala mayská kultura. V oblasti Petén naleznete Národní park s kopci v nadmořské výšce 1 955 m.n.m.

Mayské písmo je jediná plně vyvinutá psaná řeč, jež se objevila v celé předkolumbovské Americe. Je tvořena z glyfů – to jsou grafické prvky kombinované v jednotlivých blocích. Dále se používaly  takzvané kodexy, což jsou skládací knihy vyrobené z kůry divokého fikovníku.

 

 

Wishing that the following lines will find you well and happy with the life you have chosen to live.
I am doing well and rather happy,
sure still skinny, brown and bald…
Thank you for taking the time to read the following letter.
In the universe there are essentially two emotions:
One is Love and the other one is Fear.
LOVE is real ~ FEAR is real
One of the most fascinating facts is that we can not experience both simultaneously,
so who am I?
Am I a BEing of Love?
or
Am I a BEing of Fear?
We always have a choose, is up to us
are you in Love?
How in Love are you with the people that surrounds you?
How in Love are you with the life you are living?
How in Love are you with the body you have?
How much in Love are you with the thoughts you have?
How much in Love are you with the food you eat?
How much in Love are you with your mornings and days?
How much more in Love can you be with your self?
You are not a human BEing having Spiritual experiences
You are an Spiritual BEing having human experiences
„Ego“
…is nothing more than an idea which we carry around which tells;
we are separate from our family, friends, the divine source where we emanated from…
Love is Real and with Love all things are possible.
You are a BEing of Love
Just remain still
and
in the privacy of your mind
in that personal space which no body can invade
Remind to your self as many times as possible
„I can chose Love rather than that“
Because I can chose to Love you or to Fear you
I trust, I have put before you a better path,
But I leave you to choose.